FITNESS

TRX – Άσκηση με ιμάντες. Τι είναι?

Η προπόνηση TRX είναι ένα νέο σύστημα προπόνησης, το οποίο ήρθε στη χώρα μας πριν από περίπου ένα χρόνο και η δημοφιλία του εμφανίζει ολοένα και αυξανόμενη τάση μεταξύ γυμναστών και αθλούμενων. Στις μέρες μας, όλο και ένα γυμναστήριο στην πόλη σας θα έχει υιοθετήσει το σύστημα σε καθημερινά τμήματα. Ας το πάρουμε όμως από την αρχή…

TRX (Total-Body Resistance Exercise) σημαίνει προπόνηση με αντιστάσεις για όλο το σώμα. Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε από έναν πρώην πεζοναύτη του Αμερικανικού Ναυτικού στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Από τότε, έχει εξελιχθεί σε ένα σύστημα με το περιζήτητο όσο και πολύ απλό εξοπλισμό του, που περιλαμβάνει ελαστικούς ιμάντες με χερούλια, ώστε να εκτελεστούν αμέτρητοι συνδυασμοί ασκήσεων, που όλες εκμεταλλεύονται το βάρος του ίδιου του σώματος. Ακούγοντας την φράση «βάρος του σώματος» μπορεί πολλοί να κουνήσουν το κεφάλι τους, πιστεύοντας ότι δεν θα κάνουν αρκετή δουλειά με αυτό. Σας διαβεβαιώνουμε ότι αρκετοί από εσάς ζυγίζετε περισσότερο από όσο είστε σε θέση να σηκώσετε, οπότε έχετε ήδη επάνω σας όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεστε για να γυμναστείτε!

Πλεονεκτήματα του συστήματος TRX

  • Αν προπονείστε στο σπίτι λόγω χρόνου, υποχρεώσεων ή χρημάτων, το σύστημα TRX πρόκειται να σας ανοίξει ένα ολόκληρο νέο κόσμο. Είναι μικρό, ελαφρύ, αποθηκεύσιμο και παρέχει εκατοντάδες πλήρεις ασκήσεις που γυμνάζουν όλο το σώμα.
  • Το σύστημα TRX σχεδιάστηκε ώστε άνθρωποι όλων των επιπέδων φυσικής κατάστασης και ηλικίας να μπορούν να επωφεληθούν από αυτό, από σοβαρούς αθλητές μέχρι μαθητές γυμνασίου!
  • Μπορείτε να το κουβαλάτε οπουδήποτε. Στο σπίτι, στο σχολείο, στο πάρκο, στην εξοχή, στις διακοπές σας… παντού. Το μόνο που χρειάζεστε είναι όρεξη για γυμναστική!
  • Γυμνάζει τον κορμό σε κάθε κίνηση. Το σύστημα βελτιώνει πολύ την ισορροπία και τον συντονισμό των μυών λόγω της συνεχούς αστάθειας που αναγκάζει το σώμα διαρκώς να βρίσκει την ισορροπία του, ενεργοποιώντας έτσι όλους τους μυς του κορμού στη διαδικασία.fitness 2bimages
  • Παρέχει ρυθμιζόμενη αντίσταση ώστε να μπορείτε αν είστε αρχάριοι να ξεκινήσετε με ένα εύκολο επίπεδο αντίστασης και προοδευτικά να την αυξάνετε ώστε κάθε φορά να παρέχετε στο σώμα σας μια νέα πρόκληση.
  • Σχετικά φθηνό στην απόκτηση. Μερικοί ίσως διαφωνήσουν, αλλά σκεφτείτε (ειδικά εσείς που γυμνάζεστε σπίτι) πόσα έχετε ξοδέψει σε «θαυματουργά» μηχανήματα  στα τηλεμάρκετινγκ ή πόσα σας γλυτώνει από μια ετήσια συνδρομή στο γυμναστήριο…

Μεινεκτήματα του συστήματος TRX

  • Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχουν πολλά. Τα πλεονεκτήματα παραπάνω, δεν μας παρέχουν κανένα λόγο να σας πούμε γιατί να μη το προτιμήσετε. Αρκετοί λένε ότι είναι ακριβό, το οποίο ισχύει αν σκεφτείτε ότι πρόκειται για απλούς ιμάντες, αλλά όχι για όλους. Δεν είναι, επίσης, σε όλα τα γυμναστήρια ακόμα, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα του TRX! Επίσης, αν είστε εντελώς αρχάριοι με τη γυμναστική, ίσως ο χειρισμός του βάρους του σώματός σας δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα, αλλά με την καθοδήγηση ενός καταρτισμένου στο TRX γυμναστή, σας δίνουμε 2 εβδομάδες το πολύ μέχρι να προσαρμοστείτε στις ανάγκες του συστήματος.
  • Τώρα, αν είστε κάποιος που έχει μια λατρεία με τους αλτήρες, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αγαπήσετε το σύστημα αυτό. Αλλά, εάν είστε κάποιος, πρόθυμος να δοκιμάσει ένα διαφορετικό είδος προπόνησης, αυτό το σίγουρα θα σας ενθουσιάσει. Θα δείτε τις κάμψεις δικεφάλων, τα squat, τις προβολές, τις πιέσεις στήθους με μια εντελώς νέα ματιά και οι μυς σας θα σας ευχαριστήσουν. Μπορείτε, αν δεν θέλετε να παρατήσετε πλήρως τα ελεύθερα βάρη, να ενσωματώσετε τις TRX ασκήσεις μέσα στο καθημερινό σας πρόγραμμα για μια προπόνηση… σκότωμα! Η δύναμή σας θα πάει σε άλλα επίπεδα, όπως και ο μυικός συντονισμός και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα θα λάβει το σοκ της ζωής του.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s